Close
Brenda’s blog ‘Alles is een aanpak’- Vreugdesprongen
door

Brenda’s blog ‘Alles is een aanpak’- Vreugdesprongen


Laatst las ik een boekje over Kikker aan Gyan voor. Kikker vroeg zich af of hij wel goed genoeg was als kikker, wat hem alle plezier ontnam. Ik keek meteen naar Gyan, die de laatste tijd juist enorm veel plezier heeft met zichzelf. En als hij wat stouts doet of iets wat even niet zo leuk is en ik hem daarop aanspreek, kijkt hij schuldbewust. En weet hij, zoals hij zelf ook heel vaak zegt, “Ditte was niet handig”. En dan is het moment, soms gepaard met een kleine huil- of boze bui, weer voorbij. Geen ballast die hij daarna met zich mee draagt, of (pieker)gedachten.

Geen gedoe
Ik kan met bewondering kijken naar zoveel luchtigheid. Net zoals ik die ook bij hem ervaar tijdens de muziekles die we samen volgen. Hij doet wel of hij doet niet mee. Daarover vindt geen lange dialoog met zichzelf plaats van ‘zal ik wel of zal ik niet?‘. En ook geen oordeel naar hem zelf toe. Of afweging vooraf van’kan ik het wel of doet iemand anders het niet beter dan ik?’. Alles is in het hier & nu met een schoon geweten. En met een vertrouwen dat alles goed is en goed komt.

Frank en vrij bewegen
Wanneer komt het moment, vroeg ik me laatst af, dat dat om zal slaan? Dat hij, net zoals Kikker, zal gaan twijfelen aan zijn eigen kunnen? Of zich meer aantrekt van anderen in zijn doen en laten? En dat hij niet, zoals vandaag, zo frank en vrij staat te dansen met zijn handjes in de lucht op Bamboleo van de Gipsy Kings? Ik heb geen idee en ik kan alleen maar hopen dat deze puurheid nog heel lang blijft.

Diep verlangen
In het boek “Houden van jezelf” las ik ook over deze puurheid en mildheid naar jezelf. En de mechanismen die je daarbij vandaan houden waaronder perfectionisme – de strenge rechter op je schouder en het verdringen van je echte emoties. Tja, hoe herkenbaar is dat? Toen Gyan net geboren was, vond ik dat ik het altijd nog beter had kunnen doen. Kon ik met jaloezie kijken naar hoe natuurlijk andere moeders het moederschap af leek te gaan. En ’s avonds in mijn bedje piekerde ik heel wat af. En daarover was ik dan ook nog eens streng naar mezelf toe. Wat kon ik dan soms verlangen naar zo’n leeg hoofd als Gyan nog heeft en zoveel zelfliefde.

De kleine, grote leermeester
Het mooie is, dat nu hij ruim 2 jaar is, er steeds meer van zulke momenten komen. Daarin is Gyan een goede leermeester voor mij. Hij daagt me uit mijn denken uit te schakelen en weer kind te zijn, zoals bijvoorbeeld tijdens muziek op schoot. Voor ik er erg in heb, sta ik te trommelen, te zwaaien met linten, te swingen met de sambaballen en zing ik ieder liedje mee. Of dat net zo zuiver is als het geweten van Gyan betwijfel ik ten zeerste. Maar in het lokaal komt mijn speelsheid weer boven.

De kracht van herhalen
De kunst is dit door de week vast te houden. Maar gelukkig komen de liedjes van de les nog ettelijke keren langs, zoals dat bij kinderen gaat. Zo wordt het steeds meer een patroon. En maken we, net als Kikker die aan het einde van het verhaal ontdekt dat hij als kikker uniek is, steeds vaker samen sprongen van vreugde.

Brenda(41) is moeder van Gyan (2). Ze wordt blij van creativiteit, theater, de natuur, goede gesprekken en de schaterlach en nieuwsgierigheid van Gyan.

Club Aanmoederen verbindt en inspireert moeders via MoederMatching.nl, activiteiten en blogs van moeders en experts. Word ook lid van Club Aanmoederen en geniet van alles wat de Club jou te bieden heeft: Word lid

0 Reacties

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lid worden en profiteren van vele voordelen? Meld je dan nu aan bij Club Aanmoederen!

Members Only


Om toegang te krijgen tot deze pagina dient u hieronder het verkregen wachtwoord in te vullen.


×