Close
Brenda’s blog ‘Alles is een aanpak’- Open of dicht?
door

Brenda’s blog ‘Alles is een aanpak’- Open of dicht?

Vorige week was ik met Gyan in de supermarkt. En het mooie aan hem is, dat hij alles even fascinerend en interessant vindt. Neem nou de schuifdeuren aan het begin van de winkel. Als je aan komt lopen, zijn ze dicht. En kom je dichtbij, dan schuiven ze open. Wat een magie! Eindeloos kan mijn mannetje er naar kijken. Stapje naar voren, stapje naar achter. Met de neus er tegenaan. Door de deur heen. Even zwaaien naar mama. En dan via de andere kant weer terug. En ondertussen alle mensen vriendelijk groetend die met volle winkelkarren, gehaast of relaxed en alleen of met kinderen, door de deur lopen. Waarop ik samen met een bekende die ik daar zag, tot de conclusie kwam dat hij later altijd nog portier kan worden. Die aanleg zit er in.

Met de jaren meer op slot
Al wachtend op Gyan, zat ik te bedenken. hoe nieuwsgierig ik zelf nog naar nieuwe dingen ben en hoe open ik er voor sta. Of dat ik eigenlijk al een beetje heb bedacht hoe alles in elkaar zit. En een vertrouwde manier heb gevonden met alles om te gaan. Lange tijd was mijn leven een buckitlist. Elk jaar ondernam ik wel een paar nieuwe activiteiten. En voor nieuwe mensen, ideeën en het onbekende stond ik altijd open. En nog steeds ben ik iemand die gemakkelijk “ja” zegt, op nieuwe mensen afstapt of nieuwe theorieën leest. Maar toch merk ik dat ik mijn indrukken eerder “dicht” zet en eigenlijk al heb ingevuld en in een kader heb gezet. Of ze tegen oudere ervaringen af zet. En eerder besluit dingen niet te doen of over mezelf zeg “zo ben ik nu eenmaal” en “zo pak ik de dingen aan”.

Vastgeroest?
Nu word je op deze leeftijd niet meer elke dag uitgedaagd om over je zelfbeeld na te denken. Dus hoe blij was ik met het verjaardagscadeau “elke dag een vraag – een dagboek voor 5 jaar”, waarin ik 5 jaar lang elke dag een vraag over mezelf mag beantwoorden. Op 27 januari j.l. luidde de vraag: “Kun je jezelf in 4 woorden omschrijven?”. Ik had al twee eigenschappen op papier staan, toen ik bij de 3e eigenschap dacht: is dit echt waar? Zet ik me met al deze omschrijvingen ook niet enorm vast? Als feiten, die niet meer nader onderzocht hoeven te worden? Kan het ook zijn, dat ik meer ben dan dat en wellicht ook juist ook wel eens helemaal aan de andere kant van het spectrum zit?

Schuifdeuren geopend
Daarop besloot ik, net zoals Gyan met de schuifdeuren deed, vanuit verschillende perspectieven naar de eigenschappen te gaan kijken. Eerst van veraf, daarna van heel dichtbij. Om vanuit daar met mezelf af te spreken de komende tijd maar eens heel dapper door al die denkkaders heen te breken. Erop vertrouwende dat als het nieuwe gedrag niet bij me past, ik altijd nog, net als Gyan weer terug kan lopen. Levende in de wijsheid dat tussen beide kanten, soms alleen maar een schuifdeur zit.

Brenda(41) is moeder van Gyan (2). Ze wordt blij van creativiteit, theater, de natuur, goede gesprekken en de schaterlach en nieuwsgierigheid van Gyan.

0 Reacties

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lid worden en profiteren van vele voordelen? Meld je dan nu aan bij Club Aanmoederen!

Members Only


Om toegang te krijgen tot deze pagina dient u hieronder het verkregen wachtwoord in te vullen.


×